I stedet for at få lavet en fødevaretest på klinikken er det muligt at teste sig selv. For at finde ud af, hvad du er intolerant over for, kan du fuldføres en 5-dages diæt.
I diætforløbet må du kun spise og drikke:
Fjerkræ, dog ikke kylling
Fisk, dog ikke skaldyr og torsk
Grøntsager, dog ikke tomat, kartoffel, peberfrugt og aubergine (natskyggefamilien) samt agurk
Frugter – også tørret, dog ikke citrusfrugter
Brune ris eller naturris, vilde ris, bønner og linser
Salt, vand og urtete
Under diæten må du ikke spise og drikke:
Kød fra firbenede dyr
Mælkeprodukter
Æg
Olie/fedt
Nødder & frø
Sukker
Saft af frugt og grønt fra saftpresser
Vitaminer, mineraler, kosttilskud
Kaffe, sort og grøn te
Krydderier
Vælg en fødevare – den, du savner mest. Det kan f.eks. være havregryn, sukker eller et mælkeprodukt (yoghurt, mælk, smør; når du har afprøvet ét mælkeprodukt, har du testet dem alle). Sådan fortsætter du med at tilføje en madvare hver dag, til alt, hvad du plejer at spise, er testet.
Reaktionen på det, man er intolerant over for, vil vise sig inden for et døgn, f.eks. i form af træthed, eller reaktion fra mave og tarm; oppustethed eller ildelugtende afføring, mavesmerter, prutter og i nogle tilfælde opkast. Hvis du spiser noget, du ikke kan tåle, bør du ikke være i tvivl.
Denne eller disse fødevarer skal du holde dig fra i 2 -3 måneder, hvorefter du kan afprøve dem forsigtigt igen; reaktionen bør igen være umiddelbar, men ikke altid helt så kraftig.
Enkelte skal fortsætte i 10 dage – man skal have det bedre end før, men symptomerne behøver ikke at være helt væk, og 5 dage er nok for de fleste.
Forløbet kan ikke forkortes.