fbpx

Kæbe- & tungeøvelser

Årsag til spændinger i kæben

Kæbespændinger er en udbredt tilstand som giver muskelsmerter i kæbemuskulaturen. 

Kæbespændinger har tendens til at opstå om natten under søvnen, hvor man vil vågne om morgenen med ømhed i musklerne omkring kæben, smerter i ansigtet og hovedpine.

Spændinger i kæben er hos mange kroppens naturlige reaktion i perioder med øget stress og følelser. Det skyldes, at kæben benyttes til at kontrollere vores følelser - vi bider tænderne sammen, når vi oplever sorg, er vrede, har angst eller er i konflikt. Sidder vi i løbet af dagen og fokuserer på arbejde eller en samtale, kan spændingerne opstå. Det skyldes alt i alt, at en uoverskuelig forøgning i vores følelser automatisk leder os til at bide hårdt sammen, og det overanstrenger kæbens muskler. 

Mere naturlige årsager til kæbespændinger kan være gener fra et slag eller en ulykke, hvor hovedet eller overkroppen er blevet ramt. I andre tilfælde kan inflammation, såsom ledbetændelse eller caries i tænderne også være en medvirkende årsag til vi oplever spændinger i kæben.

Har jeg kæbespændinger? Se symptomerne her

Der findes mange symptomer på kæbespændinger, og nogle af dem kan virke snævert relaterede til kæben. Grunden til disse er, at det muskulære og alle nerveforbindelser har enten direkte eller indirekte kontakt til kæbemuskler- og led.

Du kan blive meget klogere på kæbesmerter og diverse behandlingsformer hos Godthjælp her.

En række symptomer på kæbespændinger er blandt andet:

 • Hovedpine
 • Smerter/spændinger i nakke, hals, skuldre, ryg og hofter
 • Migræne
 • Svimmelhed
 • Søvn- og synsforstyrrelser
 • Tinnitus - ringen for ørene
 • Kronisk anspændthed
 • Hjertebanken
 • Depression

Et mere indirekte symptom på kæbespændingerer hormonelle forstyrrelser. Dette sker fordi at kæbespændinger kan påvirke en af vores store kranienerver, hvilken har påvirknings på vores limbiske system - en klynge af kirtler der sidder midt inde i hjerne og regulere vores hormone frigivelse i kroppen.

Hormonelle ubalancer som:

Hvad kan jeg selv gøre?

Vi har beskrevet en række kæbe- og tungeøvelser, som du kan forsøge dig med til at afhjælpe generne. Øvelserne er effektive til at både forebygge og behandle kæbespændinger. 

Formål med øvelserne:
Øvelserne vil afspænde tungemusklen, således at de symptomer, tungespændingerne forårsager, kan forsvinde eller bedres.

Tungespændingerne hænger sammen med spændinger i nakken, i kæben med hårdt sammenbid. Kæbespændinger kan forstyrre dine øjne og forårsage muskelspændinger i hele kroppen – især langs rygsøjlen.

OBS det er vigtigt at du ligger stille og roligt ud. Det er ligesom at starte i motionscenteret, hvis du giver den fuld skrue første dag, så får du ondt og ubehag dagen efter. Så heller for lidt til en start end for meget. Sørg for at lave bevægelserne stille og roligt, det er ikke en konkurence men udstræk og optræning.

Tungestræk:

 1. Slip underkæben; før den afspændt fra side til side 10-20 gange.

 2. Åbn munden, hold underkæben i ro, stræk tungen så langt ud som muligt – du skal forsøge at berøre tænder og læber med tungen så lidt som muligt og helst slet ikke. Slap samtidig af i nakke og skuldre, så tungen gør arbejdet. Stræk tungen frem 40 gange, uden at kæben arbejder med – mærk evt. med fingrene, om den følger med – så kæbeleddet ikke overbelastes.

 3. Samme øvelse som nr. 2, før blot tungen op mod næsen 20 gange for at afspænde dens underside – stadig uden at berøre læberne. Slap af i nakke og skuldre og hold underkæben i ro – mærk evt. med fingrene.

 4. Før tungen rundt mellem læber og tænder (slik dine tænder) både i under- og overmund. Begynd f. eks. ved bageste tand i højre overkæbe; slik rundt til bageste tand i venstre overkæbe. Før tungen ned til bageste tand i venstre underkæbe og slik rund til bageste tand i højre underkæbe osv. 40 gange hver vej.

Husk at formålet er en afspændt kæbemuskulatur så giv dig god tid og jap ikke.

Alle 4 øvelser udføres optimalt 4-5 gange dagligt, til symptomerne er væk (min 2 mdr.). Jo bedre, du er til at få lavet dine øvelser, desto hurtigere vil du mærke et resultat.

Oplever du fortsat gener efter længere tid med øvelser og træning af tunge og kæben, anbefaler vi, at du besøger os hos Godthjælp. Book en tid allerede i dag, så du kan få en uforstyrret hverdag uden kæbesmerter. 

Pøj pøj med det
Rikke Godthjælp

Det siger vores kunder
Uddannelse og kurser ved Rikke Godthjælp er det bedste jeg har gjort for min klinik.Jeg får langt bedre og hurtigere resultater med øreakupunktur og den massive viden jeg har fået igennem årene, hos Rikke.Kvaliteten af undervisning via e-læring, spændende og overskueligt uddannelses-materiale, samt support via et kæmpe netværk af kollegaer fra flere lande, er uvurderlig og helt unikt for denne omfattende uddannelse.Rikke holder sig altid opdateret inden for øreakupunktur og deler gerne al viden med hendes elever og kollegaer.Rikke er virkelig dygtig, autentisk, hjertevarm og professionel til fingerspidserne.Forever fan - Vibeke Louise Findal Jensen.Ejer af KliniQ - Findal Akupunktur
Vibeke Louise Findal J.
Rikke er en fantastisk behandler. Dybt seriøs, omfavnende, klog og hun 'scanner' hele kroppen for at sætte ind i de rigtige steder. Rikke har bl.a. hjulpet mig af med en hel del nervesmerter efter en operation, som ingen andre kunne få bugt med. Jeg har stor respekt for hendes kunnen, og så er hun et helt vidunderligt menneske, som jeg har nydt at være i hænderne på. De bedste anbefalinger herfra!
Mette T.
Professionel, engageret, empatisk og behandling, der hjælper
Lone I.
Jeg har gået hos Rikke i over 10 år. Hun er den mest kompetente behandler, jeg til dato har mødt. Jeg er opereret for diskusprolaps, og bøvler ud over det, med angst efter et overfald for flere år tilbage, samt musearm bl.a pga kontorarbejde. Jeg ved ærlig talt ikke hvad jeg skulle gøre, hvis Rikke pludselig stoppede med at behandle - hun har reddet mig mange gange!! Jeg anbefaler hende til ALLE, næsten uanset hvad det omhandler.
Charlotte S.
Rikke er professionel og varm. Jeg bliver taget alvorligt, hørt og forstået. Jeg har haft gavnlig effekt på alt fra træt amme-arm til psykiske ubalancer. Mine børn er blevet behandlet mod myggestik og traumer i kroppen. Rikke hedder hjemme hos os "den søde læge med stikke-kiks". Jeg har haft positiv gavn af Rikke i over 15 år.
anemona Probert P.
Jeg er blevet behandlet af Rikke igennem mange år efterhånden Indledningsvis kom jeg på grund af trigeminus neuralgi, som gav mig smerter og medførte et stort medicinforbrug. Rikke hjalp mig af med medicinen, og det er flere år siden jeg har haft smerter. Jeg får nu vedligeholdede behandlinger mod kæbespændinger.Rikkes behandlinger og omsorg hjalp mig gennem en svær periode, og jeg kan på det varmeste anbefale hende.
Rikke Maribo S.
Igennem 2 år har jeg fået behandlinger af Rikke Godthjælp og jeg kan ikke anbefale hende varmt nok. Udover at være super empatisk, lyttende og god til at skabe ro og tryghed i behandlingen af en klient som har døjet med angst (også for nåle) og kroniske smerter i en årrække, er hendes professionelle kompetencer og indsigt i sit felt helt uden sammenligning. Hun har konkret hjulpet mig med at komme helt ud af smerte-medicin, jeg har færre migræner og min psoriasis er blevet mindre. Slutteligt har hun også hjulpet med generelle ryg og nervesmerter som ingen anden type behandling nogen sinde har kunnet.Jeg har den største tillid til hendes kompetencer. Tak Rikke for det du har gjort for mig.
Signe V.
Rikke er en fantastisk dygtig akupunktør!! Jeg anbefaler hende hermed på det varmeste til alle, der måtte have brug for akupunkturbehandling.
Bodil M.
Rikke har behandlet mig for psoriasis og allergi med stor succes! Er i dag stort set fri for alle tidligere gener, uden brug af supplerende medicin og lægemidler - stik imod hvad læger og dermatologer ellers havde stillet i udsigt.Altid sød, smilende og nærværende behandling - kan kun anbefales!
Stefan K. H.
Jeg har gået hos Rikke i en længere periode for betændelse i brystkassen. Hun er den eneste, der har formået at kunne afhjælpe det, hverken læger, fysioterapi eller andet har tidligere virket.Jeg kan varmt anbefale klinikken og Rikke.
Kristian A.
Har nu gået ved Rikke Godthjælp i en kortere periode til behandling for migræne, allergi og smerter i nakke samt lænd. Det er zoneterapi og akupunktur for både krop og sjæl. Jeg kan på det varmeste anbefale behandling hos Rikke - jeg er næsten lige begyndt og er langtfra færdig. Glæder mig allerede til de næste behandlinger - det hjælper!!!Kærlig hilsenChristine W.
Ji W.
Fantastisk dygtig akupunktør!!!Jeg kom til Rikke Godthjælp efter at have set et indslag i TV med hende. Jeg fik behandling for kvalme i forbindelse med graviditet, resultatet af behandlingen var så overvældende posetiv og jeg havde en fantastisk graviditet med ganske få behandlinger for de forskellige andre ubehag der opstod. Siden 2010 har jeg således fået afhjulpet astma, eksemer og allergi. Rikke kan hjælpe med alt hvad jeg har haft a helbredsproblemer siden. Når jeg har stress og andre mere mentale situationer forsvinder de også med hjælp fra Rikke Godthjælp. Anbefaler på det varmeste!
Helle C.
Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev
 • Kursus

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores kurser
  .

 • Behandling

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores behandlinger
  .

 • English

  You've chosen our english newsletter
  .

Her finder du klinikken
GODTHJÆLP flytter. Pr. 16. september finder du os på Sortedams Dosseringen 59, 2100 København Ø
Translate »