Posturologi handler om beskrivelsen og behandlingen af menneskets postur, dvs. vores kropsholdning. Behandlingen beskæftiger sig derfor med smerter og forstyrrelser i bevægeapparatet – med rygsøjlen som største domæne, men også psykiske lidelser og dysfunktioner som; stress, depression, dysleksi, søvnforstyrrelser o.l.
Posturologi anvendes af læger, akupunktører, zoneterapeuter, tandlæger og fysioterapeuter.
Vores bevægelser er bevidste, men vor kropsholdning er typisk ubevidst. Posturologi er læren om alle de ubevidste informationer, hjernen modtager om øjnenes stilling i øjenhulen, bidfunktion, indre øre, led, hud, musklernes spænding, føddernes stilling; deres indbyrdes forhold og samarbejde. Alle disse informationer har betydning for, at vi er i stand til at stå op og holde balancen uden at skulle tænke over det.
Det posturologiske system regulerer disse neurologiske styresystemer, som laver muskelspændingen og den stående stilling. Helt enkelt forklaret sikrer det posturologiske system, at der er den rette kommunikation mellem hjernen og kroppens forskellige muskler og nerver.
Ved første konsultation forsøger vi sammen at finde frem til årsagen til problemet. Dvs. jeg stiller dig en del afklarende spørgsmål, og så tester jeg din kropsholdning på forskellig vis. Ud fra din historie, spørgsmålene og testene finder jeg ud af, hvilken del af det posturologiske system, der er udfordret.
Eksempler på fokusområder:
Er din kropsholdning skæv, set ud fra skuldre og hofter?
Forstyrrer dine eventuelle briller eller din kæbe din stilling?
Kan du holde fokus på et objekt med dine øjne?
Er din rygsøjle skæv, eller er rygsøjlens kurver for store eller for små?
Har dine fødder deres naturlige svang?
For at rette op på skævheder i kroppen bruger jeg bl.a. øreakupunktur. For at finde de relevante punkter på øret aflæser jeg din puls. Punkterne behandles med permanåle. En permanål stikkes ca 1 mm ind i øret og bliver siddende i en uges tid.
Ud over at få nåle i øret, skal du måske have justeret briller eller have kigget på dine tænder hos tandlægen, behandles med magneter eller have lavet en posturologisk indlægssål, som skal ligge i dine sko.
Du skal måske også aflære nogle uvaner og lave forskellige øvelser hjemme, som vil gavne din kropsholdning. Det kan være øjenøvelser eller afspændingsøvelser for kæben.
Den komplekse aktivitet i nervesystemet, som konstruerer kropsholdningen, er en af de sidst erhvervede funktioner, og den er følgelig mindre moden end andre fysiologiske funktioner. Derfor er vores evne til at stå oprejst også meget sårbar. Det kan være med til at forklare, hvorfor der er en høj frekvens af dysfunktioner i posturen.
Desuden fik vi før i tiden mere motion via vores arbejde, transport og almindelig husholdning. I dag har vi mange hjælpemidler og ofte et stillesiddende arbejde. Når vi ikke rører os så meget, bliver vores muskler svagere – og det udfordrer vores kropsholdning.
Mange smerter kan henføres til vores gang og kropsholdning. En forkert kropsstilling kan medføre, at vi får fysiske smerter i f.eks. ryggen eller nakken eller endda psykiske problemer. Ifølge posturologi er den hyppigste årsag til kroniske, vedvarende eller tilbagevendende smerter, skævheder i kroppen. Meget kan afhjælpes ved motion og udstrækning, men problemerne kan også bunde i gamle skader såsom brud, piskesmæld eller spændinger.
Forudsat at du ikke har været udsat for en læsion eller varig skade, består “uforklarlige” smerter ifølge posturologi ofte i, at der er en fejlstilling imellem kroppens knogler og led, som skyldes asymmetriske spændinger i kroppens muskler. De muskulært betingede smerter kan en posturologisk behandling ofte rette op på.
Ca. 80 % af alle smerter i hoved, ryg, baller og ben stammer ifølge posturologi fra en sådan asymmetrisk muskelspænding, hvor f.eks. rygmusklerne i højre side af kroppen er mere spændte end i venstre side. En sådan skævhed vil medføre, at rygsøjlens hvirvler kommer til at stå skævt i forhold til hinanden, og personen får med tiden smerter.
Hovedpine, kæbespændinger og -smerter
Nakke- og rygproblemer
De typiske ledsmerter; skuldre, kæbesmerter, albue- og knæsmerter samt gigtsmerter (især slidgigt)
Hoftesmerter, smerter i balder, lænd, lyske, iskiassmerter, akillesseneproblemer og alle former for smerter i fødderne
Skævheder i ryghvirvlerne, hvor årsagen er posturologisk, f.eks. skoliose
Sportsskader, muskelkramper
Piskesmæld
Diskusprolaps
Øjenmuskulære problemer giver først og fremmest kognitive forstyrrelser såsom indlæringsvanskeligheder, hukommelses- og koncentrationsbesvær
Ordblindhed, læsevanskeligheder og hyperaktivitet er også ofte relateret til øjenmuskulaturen og lateralitetsforstyrrelser. (Forstyrrelser i hjernens dominans)
Kan medføre følelsesmæssige problemer i forhold til selvopfattelsen og føre til angst, søvnløshed, depressioner og stress