fbpx

Fødevareallergi og 
-intolerance

Hvad er allergi og intolerance?

Flere og flere mennesker i den vestlige verden har problemer med fødevareallergi og -intolerance. I daglig tale kaldes det ofte allergi eller overfølsomhed, men i virkeligheden er det flere forskellige former for reaktioner. Overordnet er der tale om allergi og intolerance. Akupunktur og zoneterapi kan ofte afhjælpe begge dele.

Fødevareallergi

Fødevareallergi er immunforsvarets reaktion på et protein, som organismen er overfølsom over for. Der sker altså en overreaktion i immunsystemet på grund af det allergene stof. Det forårsager, at kroppen danner antistoffer (immunoglobuliner), som udsondres i blodet, bl.a. af typen IgE, IgA og IgG, hvilket medfører den allergiske reaktion.

Når man har en allergi, kan selv meget små doser af det, man er allergisk over for, udløse store reaktioner. Allergien er altså ikke mængdebestemt – men emnebestemt.

Symptomerne kan opstå i hele kroppen, hvilket kan anskueliggøres således:

Allergi findes i: Eksempler på symptomer:
Kredsløbet
Huden
Luftveje
Mave-/tarmkanal
Nervesystemet
  Choklignende allergi
Nældefeber, eksem
Høfeber, astma
Opkastning, diarré, smerter
Migræne
 

Der kan desuden forekomme krydsreaktioner mellem nærtstående allergifremkaldende fødevarer og krydsreaktioner med pollen.

Reaktionstid

Allergi kan inddeles i tre typer, alt efter hvor lang tid der går fra indtagelse af en fødevare til reaktion. Der er tre typer reaktioner:

Akut reaktion:

Der går fra få minutter til nogle timer, inden reaktionen kommer. Derfor er de fleste, der lider af allergi, klar over, hvad det er, de reagerer allergisk over for. Typiske reaktioner er kløen, rødmen, nysen, løbende næse og øjne samt diarré og hævelser. Den akutte reaktion skyldes immunoglobulinet IgE. Reaktionen forsvinder inden for kort tid – 1/2 time til ca. seks timer.

Langsom reaktion:

Reaktionen kommer omkring et døgn efter, man har spist, hvilket gør det meget svært at finde ud af, hvad der udløste den. Symptomerne kan være astma, blister, soleksem og kløende knopper. Denne reaktion skyldes, at man spiser noget protein, som i tarmen forbinder sig med IgG, hvilket kan skabe de forskellige symptomer i lunger og huden.

Forsinket reaktion:

Der kan gå fra 2-4 dage, inden man mærker rektionen. Det betyder, at det er meget svært at finde årsagen. Symptomerne kan være migræne, depression eller ledsmerter. Reaktionen skyldes immunforsvarets T-lymfocytter.

Bestil en tid hos Godthjælp i dag

Intolerance

Intolerance adskiller sig fra allergi ved ikke at involvere immunforsvaret. Når man har en fødevareintolerance, kan der være flere årsager. Man kan være overfølsom på det psykiske plan eller hypersensibel over for et stof på molekyleplan. Man kan også mangle et enzym, der skal nedbryde den bestemte fødevare. Dette er tilfældet, hvis man fx har spist meget ensidigt i en periode.

Intolerance kendes over for forskellige tilsætningsstoffer som farvestoffer samt konserveringsstoffer og fødevarer som eksempelvis æg, fisk, rug, hvede, mælk, citrus og soja. Glutenintolerance er en speciel overfølsomhed over for proteinet gluten i kornprodukter, hvor der findes størst mængde i hvede. De hyppigste former for intolerance ses over for mælkeprodukter og kornsorter – især almindelig hvede.

Ved intolerance skal der en vis mængde til af den fødevare, man reagerer over for, for at fremkalde en reaktion. Derfor ses intolerance bl.a. hos mennesker, som spiser meget store mængder mad eller meget store mængder af samme fødevareemne. Da der skal bestemte enzymer til at nedbryde bestemte fødevarer, opbruger man nogle af disse ved indtagelse af megen ensartet kost. Hvis dette er tilfældet, kan intolerancen typisk dæmpes blot ved at holde sig fra de aktuelle fødevareemner i kortere eller længere tid. Som regel i et tidsperspektiv fra 2-6 måneder til undertiden 2-3 år.

Reaktionstid og symptomer ved fødevareintolerance

Problemet ved intolerance består i, at det er meget vanskeligt at finde ud af, hvad man er intolerant over for. Det skyldes, at reaktionen på den pågældende fødevare kan komme snigende langt senere – som regel en dag eller to senere, men ses i værste fald op til en hel uge efter indtagelsen.

Symptomerne ved intolerance kan være de sammen som ved fødevareallergi. Eksempelvis løbende næse og hovedpine. Intolerance kan også både give symptomer i mave-/tarmkanalen og symptomer i huden – fx mavesmerter, diarré og kløende knopper. Fødevareintolerance kan desuden give problemer med immunsystemet, menstruationsforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser og smerter i leddene m.m. Symptomerne kan herefter vare en uges tid eller mere. Jo senere reaktionen efter indtagelsen kommer, desto længere varer symptomerne typisk også.

Hvorfor får man det?

En fødevareallergi eller en fødevareintolerance kan både være arveligt betinget eller et resultat af ens livsstil.

 • Kvinder er typisk langt mere besværet af fødevareallergi end mænd. Det skyldes, at det kvindelige kønshormon østrogen øger allergiske reaktioner.

 • Forældre med allergi kan være disponeret for at få børn med allergi.

 • For tidligt fødte børn får hyppigere allergi, da tarmsystemet er mere umodent end ved et fuldbårent barn.

 • Hvis et spædbarn ikke bliver ammet fuldt ud i mindst 6 måneder, mens immunforsvaret modnes, vil risikoen for at få allergi også øges, da der i modermælk findes nogle aktive sukkerstoffer, som beskytter mod allergi. Desuden er tarmsystemet endnu ikke fuldt modnet, og mødet med andre proteiner end proteinerne fra modermælken kan fremprovokere allergi, da proteinerne opleves som ”fremmede” for kroppen.

 • Senere i livet kan fx gentagne behandlinger med antibiotika, brug af p-piller samt feber, influenza og forgiftninger øge risikoen for allergi.

 • Umoden mad, der modnes, efter det er plukket, er ikke nødvendigvis årsag til allergi, men frugten mangler mange mineraler og sukkerstoffer, der kunne være med til at forhindre eller beskytte mod allergier. Derfor er umoden mad en væsentlig kilde til allergi og intolerance i dag. Moden frugt og langtidshævet brød er derfor en nødvendighed for, at det kan fordøjes i stedet for at forrådne i tarmen.

 • Risikoen for intolerance øges, hvis man spiser for store mængder og ensartet mad gennem længere tid.

Tarmens tilstand er essentiel!

Tarmfloraen nedbrydes ved vedvarende indtagelse af fødevarer, man er intolerant over for, eller ved fortæring af umoden mad, fordi disse madvarer forrådner i tarmen. Det skaber luft, ildelugt, forstoppelse, diarrè, klistret afføring og nedbrydning af de sunde tarmbakterier.

Det vigtigste for enhver, der reagerer overfor fødevarer, er at holde tarmfloraen intakt ved at udelade fødeemner, man ikke tåler, samt indtage mælkesyrebakterier for at reparere og genopbygge tarmfloraen.

Tarmfloraen ødelægges bl.a. af:

 • allergi

 • antiinflammatorisk medicin

 • alkohol

 • antibiotika

 • p-piller

 • anden medicin

HVORDAN DIAGNOSTICERES DET?

Akut fødevareallergi er nem at diagnosticere – både ud fra de hurtige reaktioner og med en priktest. Det er langt sværere at diagnosticere de langsommere reagerende typer af fødevareallergi og -intolerance. Her kan man lave en udelukkelsesdiæt, hvor man gennem længere tid udelukker alle mistænkelige fødevarer.

Ifølge læge og akupunktør Raphaël Nogier kan man også foretage en fødevaretest ved at føre forskellige fødevarer, der ligger i et lille glas, hen mod huden. Her aflæser terapeuten patientens puls for eventuelle reaktioner på fødevaren. De fleste auriculoterapeuter/medicinere udfører denne test. Det er muligt at få udført denne test i hos Godthjælp Akupunktur og Zoneterapi.

Efter testen er der typisk 3-6 fødevarer, man skal holde sig fra i 5 uger. Derefter foretages endnu en test, hvorefter de fødevarer, man ikke kan tåle, vil vise sig tydeligt. Disse fødevarer skal så udelukkes fra kosten i længere tid – fra ½ år op til flere år.

Hvordan behandles det?

Både ved fødevareallergi og -intolerance er diagnosticeringen afgørende, da den eneste måde at løse problemet på er at fjerne de problematiske fødevarer fra kosten i kortere eller længere tid, så der igen kommer balance i kroppen.


Af: Rikke Godthjælp

Book en tid i dag

Vil du bestille en tid, kan vi kontaktes på enten tlf. 53 500 801, eller mail klinik@godthjaelp.dk.

Det siger vores kunder
Uddannelse og kurser ved Rikke Godthjælp er det bedste jeg har gjort for min klinik.Jeg får langt bedre og hurtigere resultater med øreakupunktur og den massive viden jeg har fået igennem årene, hos Rikke.Kvaliteten af undervisning via e-læring, spændende og overskueligt uddannelses-materiale, samt support via et kæmpe netværk af kollegaer fra flere lande, er uvurderlig og helt unikt for denne omfattende uddannelse.Rikke holder sig altid opdateret inden for øreakupunktur og deler gerne al viden med hendes elever og kollegaer.Rikke er virkelig dygtig, autentisk, hjertevarm og professionel til fingerspidserne.Forever fan - Vibeke Louise Findal Jensen.Ejer af KliniQ - Findal Akupunktur
Vibeke Louise Findal J.
Rikke er en fantastisk behandler. Dybt seriøs, omfavnende, klog og hun 'scanner' hele kroppen for at sætte ind i de rigtige steder. Rikke har bl.a. hjulpet mig af med en hel del nervesmerter efter en operation, som ingen andre kunne få bugt med. Jeg har stor respekt for hendes kunnen, og så er hun et helt vidunderligt menneske, som jeg har nydt at være i hænderne på. De bedste anbefalinger herfra!
Mette T.
Professionel, engageret, empatisk og behandling, der hjælper
Lone I.
Jeg har gået hos Rikke i over 10 år. Hun er den mest kompetente behandler, jeg til dato har mødt. Jeg er opereret for diskusprolaps, og bøvler ud over det, med angst efter et overfald for flere år tilbage, samt musearm bl.a pga kontorarbejde. Jeg ved ærlig talt ikke hvad jeg skulle gøre, hvis Rikke pludselig stoppede med at behandle - hun har reddet mig mange gange!! Jeg anbefaler hende til ALLE, næsten uanset hvad det omhandler.
Charlotte S.
Rikke er professionel og varm. Jeg bliver taget alvorligt, hørt og forstået. Jeg har haft gavnlig effekt på alt fra træt amme-arm til psykiske ubalancer. Mine børn er blevet behandlet mod myggestik og traumer i kroppen. Rikke hedder hjemme hos os "den søde læge med stikke-kiks". Jeg har haft positiv gavn af Rikke i over 15 år.
anemona Probert P.
Jeg er blevet behandlet af Rikke igennem mange år efterhånden Indledningsvis kom jeg på grund af trigeminus neuralgi, som gav mig smerter og medførte et stort medicinforbrug. Rikke hjalp mig af med medicinen, og det er flere år siden jeg har haft smerter. Jeg får nu vedligeholdede behandlinger mod kæbespændinger.Rikkes behandlinger og omsorg hjalp mig gennem en svær periode, og jeg kan på det varmeste anbefale hende.
Rikke Maribo S.
Igennem 2 år har jeg fået behandlinger af Rikke Godthjælp og jeg kan ikke anbefale hende varmt nok. Udover at være super empatisk, lyttende og god til at skabe ro og tryghed i behandlingen af en klient som har døjet med angst (også for nåle) og kroniske smerter i en årrække, er hendes professionelle kompetencer og indsigt i sit felt helt uden sammenligning. Hun har konkret hjulpet mig med at komme helt ud af smerte-medicin, jeg har færre migræner og min psoriasis er blevet mindre. Slutteligt har hun også hjulpet med generelle ryg og nervesmerter som ingen anden type behandling nogen sinde har kunnet.Jeg har den største tillid til hendes kompetencer. Tak Rikke for det du har gjort for mig.
Signe V.
Rikke er en fantastisk dygtig akupunktør!! Jeg anbefaler hende hermed på det varmeste til alle, der måtte have brug for akupunkturbehandling.
Bodil M.
Rikke har behandlet mig for psoriasis og allergi med stor succes! Er i dag stort set fri for alle tidligere gener, uden brug af supplerende medicin og lægemidler - stik imod hvad læger og dermatologer ellers havde stillet i udsigt.Altid sød, smilende og nærværende behandling - kan kun anbefales!
Stefan K. H.
Jeg har gået hos Rikke i en længere periode for betændelse i brystkassen. Hun er den eneste, der har formået at kunne afhjælpe det, hverken læger, fysioterapi eller andet har tidligere virket.Jeg kan varmt anbefale klinikken og Rikke.
Kristian A.
Har nu gået ved Rikke Godthjælp i en kortere periode til behandling for migræne, allergi og smerter i nakke samt lænd. Det er zoneterapi og akupunktur for både krop og sjæl. Jeg kan på det varmeste anbefale behandling hos Rikke - jeg er næsten lige begyndt og er langtfra færdig. Glæder mig allerede til de næste behandlinger - det hjælper!!!Kærlig hilsenChristine W.
Ji W.
Fantastisk dygtig akupunktør!!!Jeg kom til Rikke Godthjælp efter at have set et indslag i TV med hende. Jeg fik behandling for kvalme i forbindelse med graviditet, resultatet af behandlingen var så overvældende posetiv og jeg havde en fantastisk graviditet med ganske få behandlinger for de forskellige andre ubehag der opstod. Siden 2010 har jeg således fået afhjulpet astma, eksemer og allergi. Rikke kan hjælpe med alt hvad jeg har haft a helbredsproblemer siden. Når jeg har stress og andre mere mentale situationer forsvinder de også med hjælp fra Rikke Godthjælp. Anbefaler på det varmeste!
Helle C.
Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev
 • Behandling

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores behandlinger
  .

Her finder du klinikken
GODTHJÆLP flytter. Pr. 16. september finder du os på Sortedams Dosseringen 59, 2100 København Ø
Translate »