fbpx

Kæben - nøglen til bedre behandlingsresultater

Døjer du med migræne, nakkespændinger, svimmelhed, piskesmæld, træthed, smerter, fertilitetsproblemer, koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder?  Så overse ikke kæben.

I de behandlingstilbud, det offentlige sygehusvæsen tilbyder, er kæben ofte en overset faktor. Derfor går mange mennesker rundt med et ubehandlet kæbesyndrom. Først ved mødet med en behandler, der kender til posturologi, ses der på kæben som en vigtig medspiller.

Kæbeleddet, kæbemuskulaturen, tandstilling, tandfokus og vores vejrtrækning har en enorm indflydelse på vores krop og dens funktioner.

Posturologer og auriculomedicinere har som speciale at være opmærksom på at behandle de problematikker i munden, der påvirker vores helbred.

Kæbesyndromet

Spændinger i kæbemuskulaturen og dysfunktion i kæbeleddet kan give anledning til mange funktionelle lidelser. Kæbeleddet og de omkringliggende muskler kan have en stor indflydelse på vores nervesystem.

Bidder vi unødigt hårdt sammen, overstimulerer vi trigenimusnerven. Det kan give lokale smerter og ubehag såsom trigenimusneuralgi, hovedpine, migræne, tandsmerter, nakkespændinger og samsynsforstyrrelser.

En overstimuleret trigenimusnerve vil også påvirke retikularis og hypothalamus. Symptomerne på kæbeledsproblematikker er så forskellige som hårdt sammenbid, posturologiske forstyrrelser, overvægt og vækstproblematikker, smerter i krop og hoved, hormonelle forstyrrelser, enorm træthed, psykisk ustabilitet, fordøjelsesbesvær, forhøjet temperatur m.m.

Giver kæbesyndromet anledning til posturologiske forstyrrelser, kan det ifølge den franske ortopædkirurg og posturolog Michel Marignan forstyrre samsynet, muskeltonus langs rygsøjlen og vores fodstilling.

Er der problemer med fodstillingen eller fodafviklingen, kan det give smerter i ankler, knæ, hofte og rygsøjle. Samsynsproblemer betyder ikke kun, at det er svært at fokusere, når man læser eller skriver. Det giver også koncentrationsbesvær og indlæringsvanskeligheder, og det påvirker psyken og humøret.

Dysfunktioner i kæben ses ofte efter langvarig tandbehandling, slag på kæben eller fald, voldsom stress og pres, psykiske traumer og næsten altid efter piskesmæld. Men det kan også komme med dårlige vaner såsom at tygge tyggegummi, at bide negle og kuglepenne, altid at hvile hovedet på hånden m.m.

Tandfokus forhindrer terapi

Tandfokus er en neurologisk forstyrrelse fra en eller flere tænder, der skaber andre patologier. Eksempelvis kan et tandfokus give tennisalbue, migræne, søvnproblemer, træthed, koncentrationsbesvær m.m.

Et tandfokus er eksempelvis en forhøjet tand, spænding mellem to metalfyldninger, en byld eller cyste i munden, betændelse i tandkødet, en ekstra tand eller en manglende tand.

Tandfokus består af et fysisk problem plus en information fra munden, der tilsammen skaber en forstyrrelse af neurologisk information til hjernen. Det kan blokere reguleringen af forskellige funktioner. Det er derfor, tandfokus kaldes en terapiforhindring.

Ifølge Raphaël Nogier vil der kun være lidt fremgang med hurtigt tilbagefald eller ingen fremgang overhovedet i behandlingen, hvis der er tale om tandfokus. For at behandlingen kan lykkes, skal tandfokus udredes først. Det vil sige, at hvis patienten har en forhøjet tand eller en amalgamfyldning, der giver tandfokus, skal dette også behandles af en tandlæge, før man kan forvente, at for eksempel tennisalbuen kan blive god igen.

En rådden tand vil videregive den nerveimpuls, der ligger i det omgivende væv. Men selv om vi fjerner tanden, er det ikke sikkert, at det hjælper, for frekvensen fra den syge tand kan være lagret i det omgivende væv. Det betyder, at misinformationen vil fortsætte, indtil vævet behandles, og misinformationen fjernes.

Vejrtrækning

Den måde, vi trækker vejret på, påvirker bl.a. vores hormonelle balance. Hypothalamus er en samling af kerner placeret i mellemhjernen. Den styrer mange funktioner, herunder vores temperaturregulering, seksuelle adfærd, frygt og vrede, stofskiftet, tørst og sult samt den hormonelle produktion.

Vi skal trække vejret gennem næsen. Trækker vi vejret gennem munden, overstimuleres hypothalamus, fordi den ikke køles af luftstømmen gennem næsen. Dermed opstår en ubalance i dens funktion. Det er grunden til, at vejrtrækningen og kæbeleddets stilling påvirker f.eks. fertiliteten, giver dårlig søvnkvalitet og nattesved, kan føre til overspisning på grund af manglende mæthedsfornemmelse, nervøsitet og anspændthed.

Det er let at finde ud af, om man trækker vejret gennem munden om dagen og ændre på det. Du trækker vejret gennem munden om natten, hvis du bl.a. vågner og føler tørst eller er tør i munden, når du vågner. Andre symptomer kan være, at du sover uroligt, døjer med nattesved eller snorker. At trække vejret gennem munden, kaldes at mundånde.

At have kæbespændinger, gør ikke, at man bliver mundånder. Men er man mundånder, giver det kæbespændinger. Det er ikke muligt at komme disse spændinger til livs, hvis man ikke ændrer adfærd, da mundånding vedligeholder spændingerne.

Behandlingsmetoder

Når vi skal behandle kæbesyndromer og tandfokus, bruger vi flere redskaber. Ørerne er alfa og omega. Ørerne behandles med små nåle, med massage, med frekvenser og farver og sommetider med elektroniske impulser.

Når der behandles med farver og frekvenser, lyses der enten på specifikke punkter i øret direkte på det syge område, eller hele kroppen bades i lys. Vi benytter magneter til at afspænde muskulaturen lokalt omkring kæbe og øje, og posturologiske indlægssåler bruges, når der er problemer med fodafviklingen, eller når vi står.

Der undervises også i øvelser til at afspænde kæbeleddet eller genoptræne samsynet. Ved mundånding genoptrænes ved at sove med engletape over munden, så man lærer at trække vejret gennem næsen. Det kan være en fordel at skylle næse, inden man går i seng og evt. også sove med magneter på kæben.

Parafunktioner er alle de vaner, vi har, der vedligeholder et kæbesyndrom. At tygge tyggegummi, bide kuglepenne, bide negle, hvile sit hoved på hænderne, sove på maven, gå og bide i en pibe hele dagen osv. osv. Det er selvfølgelig vigtigt at ændre vaner.


Af: Rikke Godthjælp, akupunktør, posturolog, auriculomediciner og zoneterapeut med virke i København K. Underviser desuden i posturologi og auriculoterapi. www.godthjaelp.dk

Lya Saaek, Iyengar yogalærer, øreakupunktør og posturolog med virke i Århus. www.indrestyrke.nu

Det siger vores kunder
Uddannelse og kurser ved Rikke Godthjælp er det bedste jeg har gjort for min klinik.Jeg får langt bedre og hurtigere resultater med øreakupunktur og den massive viden jeg har fået igennem årene, hos Rikke.Kvaliteten af undervisning via e-læring, spændende og overskueligt uddannelses-materiale, samt support via et kæmpe netværk af kollegaer fra flere lande, er uvurderlig og helt unikt for denne omfattende uddannelse.Rikke holder sig altid opdateret inden for øreakupunktur og deler gerne al viden med hendes elever og kollegaer.Rikke er virkelig dygtig, autentisk, hjertevarm og professionel til fingerspidserne.Forever fan - Vibeke Louise Findal Jensen.Ejer af KliniQ - Findal Akupunktur
Vibeke Louise Findal J.
Rikke er en fantastisk behandler. Dybt seriøs, omfavnende, klog og hun 'scanner' hele kroppen for at sætte ind i de rigtige steder. Rikke har bl.a. hjulpet mig af med en hel del nervesmerter efter en operation, som ingen andre kunne få bugt med. Jeg har stor respekt for hendes kunnen, og så er hun et helt vidunderligt menneske, som jeg har nydt at være i hænderne på. De bedste anbefalinger herfra!
Mette T.
Professionel, engageret, empatisk og behandling, der hjælper
Lone I.
Jeg har gået hos Rikke i over 10 år. Hun er den mest kompetente behandler, jeg til dato har mødt. Jeg er opereret for diskusprolaps, og bøvler ud over det, med angst efter et overfald for flere år tilbage, samt musearm bl.a pga kontorarbejde. Jeg ved ærlig talt ikke hvad jeg skulle gøre, hvis Rikke pludselig stoppede med at behandle - hun har reddet mig mange gange!! Jeg anbefaler hende til ALLE, næsten uanset hvad det omhandler.
Charlotte S.
Rikke er professionel og varm. Jeg bliver taget alvorligt, hørt og forstået. Jeg har haft gavnlig effekt på alt fra træt amme-arm til psykiske ubalancer. Mine børn er blevet behandlet mod myggestik og traumer i kroppen. Rikke hedder hjemme hos os "den søde læge med stikke-kiks". Jeg har haft positiv gavn af Rikke i over 15 år.
anemona Probert P.
Jeg er blevet behandlet af Rikke igennem mange år efterhånden Indledningsvis kom jeg på grund af trigeminus neuralgi, som gav mig smerter og medførte et stort medicinforbrug. Rikke hjalp mig af med medicinen, og det er flere år siden jeg har haft smerter. Jeg får nu vedligeholdede behandlinger mod kæbespændinger.Rikkes behandlinger og omsorg hjalp mig gennem en svær periode, og jeg kan på det varmeste anbefale hende.
Rikke Maribo S.
Igennem 2 år har jeg fået behandlinger af Rikke Godthjælp og jeg kan ikke anbefale hende varmt nok. Udover at være super empatisk, lyttende og god til at skabe ro og tryghed i behandlingen af en klient som har døjet med angst (også for nåle) og kroniske smerter i en årrække, er hendes professionelle kompetencer og indsigt i sit felt helt uden sammenligning. Hun har konkret hjulpet mig med at komme helt ud af smerte-medicin, jeg har færre migræner og min psoriasis er blevet mindre. Slutteligt har hun også hjulpet med generelle ryg og nervesmerter som ingen anden type behandling nogen sinde har kunnet.Jeg har den største tillid til hendes kompetencer. Tak Rikke for det du har gjort for mig.
Signe V.
Rikke er en fantastisk dygtig akupunktør!! Jeg anbefaler hende hermed på det varmeste til alle, der måtte have brug for akupunkturbehandling.
Bodil M.
Rikke har behandlet mig for psoriasis og allergi med stor succes! Er i dag stort set fri for alle tidligere gener, uden brug af supplerende medicin og lægemidler - stik imod hvad læger og dermatologer ellers havde stillet i udsigt.Altid sød, smilende og nærværende behandling - kan kun anbefales!
Stefan K. H.
Jeg har gået hos Rikke i en længere periode for betændelse i brystkassen. Hun er den eneste, der har formået at kunne afhjælpe det, hverken læger, fysioterapi eller andet har tidligere virket.Jeg kan varmt anbefale klinikken og Rikke.
Kristian A.
Har nu gået ved Rikke Godthjælp i en kortere periode til behandling for migræne, allergi og smerter i nakke samt lænd. Det er zoneterapi og akupunktur for både krop og sjæl. Jeg kan på det varmeste anbefale behandling hos Rikke - jeg er næsten lige begyndt og er langtfra færdig. Glæder mig allerede til de næste behandlinger - det hjælper!!!Kærlig hilsenChristine W.
Ji W.
Fantastisk dygtig akupunktør!!!Jeg kom til Rikke Godthjælp efter at have set et indslag i TV med hende. Jeg fik behandling for kvalme i forbindelse med graviditet, resultatet af behandlingen var så overvældende posetiv og jeg havde en fantastisk graviditet med ganske få behandlinger for de forskellige andre ubehag der opstod. Siden 2010 har jeg således fået afhjulpet astma, eksemer og allergi. Rikke kan hjælpe med alt hvad jeg har haft a helbredsproblemer siden. Når jeg har stress og andre mere mentale situationer forsvinder de også med hjælp fra Rikke Godthjælp. Anbefaler på det varmeste!
Helle C.
Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev
 • Kursus

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores kurser
  .

 • Behandling

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores behandlinger
  .

 • English

  You've chosen our english newsletter
  .

Her finder du klinikken
GODTHJÆLP flytter. Pr. 16. september finder du os på Sortedams Dosseringen 59, 2100 København Ø
Translate »