Fertilitetsproblemer

Home/Fertilitetsproblemer

Fertilitetsproblemer

Infertilitet (ufrivillig barnløshed)

Ufrivillig barnløshed – også kaldet infertilitet – er et udpræget problem, der har været stigende de senere år. 15-20 procent af alle par i den fertile alder oplever på et tidspunkt problemer med infertilitet. Ifølge World Health Organisation (WHO) defineres barnløshed som manglende opnåelse af graviditet trods 1 års regelmæssigt forsøg uden anvendelse af prævention.

Der findes mange forskellige årsager til infertilitet. For kvinden kan det dreje sig om hormonelle forstyrrelser, skader på æggelederne, følgevirkninger af andre sygdomme eller om kvindens lavere fertilitet på grund af højere alder. Hos manden kan det skyldes nedsat sædkvalitet forårsaget af f.eks. stress eller rygning. Det kan også skyldes åreknuder eller inflammation i testikel eller bitestikel. Undersøgelser viser, at i ca.1/3 af tilfældene findes årsagen til barnløsheden hos manden, i 1/3 hos kvinden og hos den sidste 1/3 findes forklaringen hos begge.

Barnløshed & akupunktur

Når et par ønsker at blive gravide, er det vigtigt, at kvinden er fysisk parat med regelmæssig ægløsning, produktion af gode æg, en forberedt livmoderslimhinde til at holde fast på det befrugtede æg og i det hele taget at opbygge kroppens balancer. Ubalancer som PCO, PCOS og endometriose kan ud over menstruationsproblemer også give fertilitetsproblemer.

Jeg har gode resultater med at kombinere akupunktur, posturologi, auriculoterapi og -medicin samt råd om kost, motion og hvile – uanset om graviditeten kan opnås på den naturlige måde, eller om det kræver indgreb som insemination eller kunstig befrugtning (IUI, IVF, ICSI).

Flere undersøgelser inden for de seneste år tyder da også på en positiv effekt af akupunktur i forbindelse med IUI, IVF og ICSI-behandling. I en sammenfatning af disse undersøgelser – en såkaldt metaanalyse af 7 studier – i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal (Marts 2008; 545-549) konkluderes, ” at foreliggende videnskabelige undersøgelser tyder på, at akupunktur givet samtidig med oplægning af æg øger chancen for graviditet og fødsel hos kvinder, der får foretaget IVF”.

Graviditet på den naturlige måde

For at kvinders menstruationscyklus kan forløbe ordentligt med blødning, modning af æg og ægløsning, kræver det, at en række hormoner spiller sammen. Blandt andet alder, stressniveau, kost og spisevaner kan være med til at påvirke undfangelsen og forbedre eller forringe chancen for graviditet.

Det er min erfaring, at akupunktur, posturologi og auriculoterapi og -medicin styrker og balancerer kroppens funktioner og menstruationens cyklus. Ved graviditetsforsøg på den naturlige måde behandles som udgangspunkt en gang om ugen i opstartsfasen. Men høj alder eller komplikationer som polycystisk ovariesyndrom (PCO) eller endometriose kan betyde, at jeg anbefaler at øge frekvensen.

Støtte til inseminationsforsøg og kunstig befrugtning

Skal en kvinde have en insemination, har jeg gode erfaringer med at behandle 2-4 gange pr. inseminationsforsøg. Det er en god ide at få behandling løbende op til ægløsning samt behandling samme dag som inseminationen og så igen nogle dage efter inseminationen.

Ved kunstig befrugtning med reagensglasforsøg anbefaler jeg behandling ca. en gang om ugen, gerne 1-2 gange under nedregulering af kvindens egne kønshormoner, 1 gang om ugen under den hormonelle stimulation af æggestokkene og så 1 gang på oplægningsdagen.

Ved komplikationer, høj alder, dårlig hormonrespons, PCO, PCOS, endometriose og efter 2-3 inseminationsforsøg eller reagensglasforsøg anbefaler jeg, at behandlingerne bør starte tidligere i forløbet, og at frekvensen øges.

Se desuden en gennemgang og analyse af kontrollerede kliniske forsøg med akupunktur fra WHO samt direkte link til WHO om akupunktur.

Ufrivillig barnløshed er for de fleste et meget følsomt emne. Hvis du har spørgsmål, gerne vil høre mere eller vil booke en tid, er du mere end velkommen til at give mig et kald på tlf. 25 11 45 41, eller sende en mail til rikke@godthjaelp.dk.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Hør mere om vores behandlinger og bliv underrettet som den første, når vi får nye behandlere, indfører nye behandlingsmetoder eller der kommer gode tilbud.

Du er hermed tilmeldt!