fbpx

Vulvodyni

Smerter i skeden - Vulvodyni

At have ondt i skeden, er ikke noget, man sådan går og taler om. Men rent faktisk har mange kvinder fra en tidlig alder haft smerter i skeden, og det mærkes f.eks., når de skal til at bruge tamponer eller ved samleje. Det gør det svært og involverer meget ubehag eller helt umuligt at have sex, og den mindste berøring kan give ubehag og smerte. Vulvodyni kan behandles med en kombination af krops akupunktur, øreakupunktur/auriculoterapi og posturologi. Ved behandling kan kløe og svien forsvinde eller reduceres. Samleje kan kan gå fra at være ubehageligt til at blive en nydelsesfuld oplevelse igen.

Jeg har erfaring med at de, der ikke finder lindring i det offentlige system, kan behandles med akupunktur. Hos de kvinder jeg har behandlet, forsvandt deres kløen og svien. De blev generelt mindre stresset og fik et større overskud, og det blev muligt for kvinderne igen at nyde et samleje.

Vil du høre mere om, hvordan akupunktur kan afhjælpe på dine smerter i underlivet, er du mere end velkommen til at booke en tid her, eller ringe på tlf. 53 500 801.

Hvad er vulvodyni?

Kvinder beskriver ofte vulvodyni som en brændende fornemmelse i underlivet, som hertil gør ondt og svier. Hvor, hvornår og hvordan smerten opstår, kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde.

Størstedelen af kvinder med vulvodyni beskriver en smerte under seksuelt samleje eller i en periode efter. Nogle får smerter ved samleje i sammenhæng med at bruge tamponer, cykle eller ved ekstra berøring af underlivet i en periode op til samlejet. Andre oplever smerter uden at området bliver berørt. Smerternes hyppighed kan være hyppige eller sjældne.

Vulvodyni har et bredt symptommønster, som kan læne sig op ad andre underlivssygdomme eller lidelser. Derfor er det vigtigt at kontakte sin læge for en diagnosticering.

Rikke Godthjælp


Fakta om vulvodyni

Det anslås, at ca. 40.000 kvinder i Danmark lider af vulvodyni. For nogle kommer og går symptomerne. For andre er de skjulte smerter konstante.

ISSVD (International Society for the Study of Vulvavaginal Desease) har defineret vulvodyni som ”kronisk ubehag med svien og brændende smerter uden objektive fund”. Det vil sige svien og brændende smerter, uden at man kan se, mærke eller måle nogen usædvanlige tilstande i området.

vulvodyni
Bestil en tid hos Godthjælp i dag

Vulvodyni - en svær diagnose

Smerter i skeden hører til blandt sygdomme i vulva og kaldes derfor på fagsprog for vulvodyni. Vulvodyni betyder helt præcis smerter i de ydre kønsorganer – både i de små og de store skamlæber.
Det kan være svært at få stillet diagnosen vulvodyni hos lægen, og mange kvinder oplever, at de løber panden mod en mur. Det skyldes, at der mangler forskning på området, og at lægerne ikke ved så meget om emnet.

Men man mener, at lidelsen kan være genetisk og hormonelt betinget, og at nogle får vulvodyni af gentagne infektioner i skeden.

I USA diagnosticerer læger og gynækologer vulvodyni ud fra kvindens symptomer og deler dem op i 3 kategorier.

LOKATION

Her taler man om lokaliseret eller generaliseret vulvodyni.

 • Lokaliseret vulvodyni defineres ved, at smerten er gældende i et bestemt område; ofte i skedeindgangen (vestibulodyni) eller ved klitoris (klitorodyni).
 • Generaliseret vulvodyni defineres ved, at smerten er gældende i hele eller store dele af kvindens underliv.
  Hos nogle kvinder er både lokaliseret og generaliseret vulvodyni aktuelt.

HYPPIGHED

Når lokationen er fastsat, vil gynækologen derefter forsøge at spore sig ind på hyppigheden af smertetilfælde. Både lokaliseret og generaliseret vulvodyni inddeles efter, om den er provokeret eller uprovokeret.

 • Provokeret vulvodyni defineres ved, at smerterne kun opstår, når området berøres.
  Ofte går lokaliseret og provokeret vulvodyni hånd i hånd, hvilket betyder, at kvinden oplever smerter ved berøring. Smerten kommer altid, når området bliver provokeret, blandt andet ved penetration, gynækologisk undersøgelse eller ved indsætning af en tampon. Nogle kvinder kan have smerter ved cykling eller når de har stramme bukser eller trusser på. Smerter opleves øjeblikkeligt eller helt op til et par dage efter.

 • Uprovokeret vulvodyni defineres ved, at smerterne kan opstå, selvom området ikke berøres. Generaliseret og uprovokeret vulvodyni hører som oftest sammen, hvilket betyder at kvinden har smerter i et større udefineret område. Symptomerne er som ofte en brændende og sviende følelse med kløe og irritation. Smerten kan opstå i hele området eller specifikke steder, og kan sagtens variere fra gang til gang.

 • Ligesom de to former for vulvodyni, kan nogle kvinder opleve både provokeret og uprovokeret - det vil sige spontane - smerter. Kvinder med denne smertehyppighed vil ofte opleve, at have enten konstant smerte i nogle perioder, mens de i andre perioder på timer, dage eller uger vil være smertefrie.

VARIGHED

Den sidste kategori inddeler smerterne i primær og sekundær vulvodyni ift. samleje.

 • Primær vulvodyni betyder, at smerter vil opstå før seksuel debut.
 • Sekundær vulvodyni defineres som, at smerterne bliver gældende efter den seksuelle debut. Penetrationssex har været muligt uden smerter.

Hvem rammes af vulvodyni?

Slår man ordet vulvodyni op på internettet, finder man et utal af artikler, hvor nogle peger på, at sygdommen oftest rammer unge karrierekvinder, som stiller store krav til sig selv, og at deres symptomer forværres ved stress. Det kan føre til angst for stress, og det er en ond cirkel, det kan være svært at komme ud af.

Men der er også nogle artikler, der peger på, at dette billede af, at det især er velstillede, og ambitiøse kvinder, der rammes af vulvodyni, skyldes, at det er den gruppe, der søger behandling, fordi de ikke vil finde sig i sygdommen.

Andre teorier om vulvodyni, taler om:

 • Svamp, hvor kvinden tidligere har oplevet tilbagevendende svampeinfektioner eller er blevet behandlet mod svamp uden at have haft en svampeinfektion.
 • Hormonforandringer, i det undersøgelser viser, at der er en mulig sammenhæng mellem p-pillebrug og vulvodyni.
 • Nerver, hvor kvinder med lokaliseret vulvodyni kan ses at have et højere antal nervefibre end andre kvinder, hvor der er en kronisk inflammation tilstede.
 • Lokalbehandling af kønsvorter kan forårsage vulvodyni.

Behandling af vulvodyni hos Godthjælp Institute

Når vi behandler for vulvodyni på Godthjælp Institute, så er det med flere tilgange til problematikken. Ved vulvodyni er der er ekstra mange følenerver omkring skedeåbningen- og indgangen og de ligger tættere på hudoverfladen end normalt, hvilket gør området hypersensitivt. Vi har derfor stor opmærksomhed på, hvordan nervesystemet reagerer i området og på den ubalance vi finder her. Kropsholdning indgår også i det vi fokuserer på, da en spændt kropsholdning kan give unødige spændinger både lokalt, men også andre steder i kroppen der kan give smerter i underlivet og området omkring. Stress er en vigtig faktor – enten fordi det har været en medvirkende faktor for at lidelsen opstod, eller fordi det opstår som en del af smertebilledet.

Vi behandler med akupunktur rundt på kroppen, men ikke i skedeåbningen, vi giver akupunktur i ørene og kombinerer behandlingen med lys-, farve- og frekvensbehandling.

Vi kan også anbefale forskellige urter og kosttilskud.

UNDERLIVSSMERTER, MEN IKKE VULVODYNI?

Selvom symptomerne ved vulvodyni kan lyde passende til det ubehag som du oplever, er det stadig vigtigt at huske, at der findes mange andre lidelser som kan give underlivssmerter. Har du mistanke om vulvodyni eller anden lidelse i skeden, skal du kontakte din læge snarest. Har du allerede fået stillet diagnosen, men stadig er generet af ubehag og smerter, er du velkommen til at kontakte mig til en snak om, hvordan behandling i klinikken kan hjælpe dig. Du kan enten booke din tid online eller ringe på tlf. 53 500 801.

Symptomer på vulvodyni

Symptomerne varierer fra kvinde til kvinde, og vulvodyni inddeles efter, hvor i underlivet smerten opleves.

De hyppigste symptomer er:

 • Svie
 • Brænden
 • Hævelse
 • Rødme
 • Ruhed
 • Tørhed
 • Stramhed
 • Ømhed
 • Kløe (ikke typisk, men kan forekomme)

BEDSTE BEHANDLING: OPMÆRKSOMHED?

Er diagnosen bliver stillet, er der mange, der ikke kan finde lindring i den offentlige behandling. Det kan skyldes, at man stadig ikke ved så meget om denne tabubelagte lidelse med sikkerhed, selvom der er en del teorier om, hvordan vulvodyni kan behandles.

Der er i 2010 afsluttet en Ph.d. på Rigshospitalet i København om vulvodyni. Her forsøgte man at behandle med botox. Afhandlingen viser, at alle kvinderne – både dem, der blev behandlet med botox, og kontrolgruppen, der blev behandlet med saltvand – oplevede, at behandlingen lindrede symptomerne. Dette tyder på, at opmærksomheden på problemet forklarer den mærkbare ændring og ikke selve behandlingen.

Det siger vores kunder
Uddannelse og kurser ved Rikke Godthjælp er det bedste jeg har gjort for min klinik.Jeg får langt bedre og hurtigere resultater med øreakupunktur og den massive viden jeg har fået igennem årene, hos Rikke.Kvaliteten af undervisning via e-læring, spændende og overskueligt uddannelses-materiale, samt support via et kæmpe netværk af kollegaer fra flere lande, er uvurderlig og helt unikt for denne omfattende uddannelse.Rikke holder sig altid opdateret inden for øreakupunktur og deler gerne al viden med hendes elever og kollegaer.Rikke er virkelig dygtig, autentisk, hjertevarm og professionel til fingerspidserne.Forever fan - Vibeke Louise Findal Jensen.Ejer af KliniQ - Findal Akupunktur
Vibeke Louise Findal J.
Rikke er en fantastisk behandler. Dybt seriøs, omfavnende, klog og hun 'scanner' hele kroppen for at sætte ind i de rigtige steder. Rikke har bl.a. hjulpet mig af med en hel del nervesmerter efter en operation, som ingen andre kunne få bugt med. Jeg har stor respekt for hendes kunnen, og så er hun et helt vidunderligt menneske, som jeg har nydt at være i hænderne på. De bedste anbefalinger herfra!
Mette T.
Professionel, engageret, empatisk og behandling, der hjælper
Lone I.
Jeg har gået hos Rikke i over 10 år. Hun er den mest kompetente behandler, jeg til dato har mødt. Jeg er opereret for diskusprolaps, og bøvler ud over det, med angst efter et overfald for flere år tilbage, samt musearm bl.a pga kontorarbejde. Jeg ved ærlig talt ikke hvad jeg skulle gøre, hvis Rikke pludselig stoppede med at behandle - hun har reddet mig mange gange!! Jeg anbefaler hende til ALLE, næsten uanset hvad det omhandler.
Charlotte S.
Rikke er professionel og varm. Jeg bliver taget alvorligt, hørt og forstået. Jeg har haft gavnlig effekt på alt fra træt amme-arm til psykiske ubalancer. Mine børn er blevet behandlet mod myggestik og traumer i kroppen. Rikke hedder hjemme hos os "den søde læge med stikke-kiks". Jeg har haft positiv gavn af Rikke i over 15 år.
anemona Probert P.
Jeg er blevet behandlet af Rikke igennem mange år efterhånden Indledningsvis kom jeg på grund af trigeminus neuralgi, som gav mig smerter og medførte et stort medicinforbrug. Rikke hjalp mig af med medicinen, og det er flere år siden jeg har haft smerter. Jeg får nu vedligeholdede behandlinger mod kæbespændinger.Rikkes behandlinger og omsorg hjalp mig gennem en svær periode, og jeg kan på det varmeste anbefale hende.
Rikke Maribo S.
Igennem 2 år har jeg fået behandlinger af Rikke Godthjælp og jeg kan ikke anbefale hende varmt nok. Udover at være super empatisk, lyttende og god til at skabe ro og tryghed i behandlingen af en klient som har døjet med angst (også for nåle) og kroniske smerter i en årrække, er hendes professionelle kompetencer og indsigt i sit felt helt uden sammenligning. Hun har konkret hjulpet mig med at komme helt ud af smerte-medicin, jeg har færre migræner og min psoriasis er blevet mindre. Slutteligt har hun også hjulpet med generelle ryg og nervesmerter som ingen anden type behandling nogen sinde har kunnet.Jeg har den største tillid til hendes kompetencer. Tak Rikke for det du har gjort for mig.
Signe V.
Rikke er en fantastisk dygtig akupunktør!! Jeg anbefaler hende hermed på det varmeste til alle, der måtte have brug for akupunkturbehandling.
Bodil M.
Rikke har behandlet mig for psoriasis og allergi med stor succes! Er i dag stort set fri for alle tidligere gener, uden brug af supplerende medicin og lægemidler - stik imod hvad læger og dermatologer ellers havde stillet i udsigt.Altid sød, smilende og nærværende behandling - kan kun anbefales!
Stefan K. H.
Jeg har gået hos Rikke i en længere periode for betændelse i brystkassen. Hun er den eneste, der har formået at kunne afhjælpe det, hverken læger, fysioterapi eller andet har tidligere virket.Jeg kan varmt anbefale klinikken og Rikke.
Kristian A.
Har nu gået ved Rikke Godthjælp i en kortere periode til behandling for migræne, allergi og smerter i nakke samt lænd. Det er zoneterapi og akupunktur for både krop og sjæl. Jeg kan på det varmeste anbefale behandling hos Rikke - jeg er næsten lige begyndt og er langtfra færdig. Glæder mig allerede til de næste behandlinger - det hjælper!!!Kærlig hilsenChristine W.
Ji W.
Fantastisk dygtig akupunktør!!!Jeg kom til Rikke Godthjælp efter at have set et indslag i TV med hende. Jeg fik behandling for kvalme i forbindelse med graviditet, resultatet af behandlingen var så overvældende posetiv og jeg havde en fantastisk graviditet med ganske få behandlinger for de forskellige andre ubehag der opstod. Siden 2010 har jeg således fået afhjulpet astma, eksemer og allergi. Rikke kan hjælpe med alt hvad jeg har haft a helbredsproblemer siden. Når jeg har stress og andre mere mentale situationer forsvinder de også med hjælp fra Rikke Godthjælp. Anbefaler på det varmeste!
Helle C.
Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev
 • Behandling

  Du har valgt nyhedsbrev omkring vores behandlinger
  .

Her finder du klinikken
GODTHJÆLP flytter. Pr. 16. september finder du os på Sortedams Dosseringen 59, 2100 København Ø
Translate »