Kæbe- & tungeøvelser
Årsag til spændinger i kæben
Kæbespændinger er en udbredt tilstand som giver muskelsmerter i kæbemuskulaturen.
Kæbespændinger har tendens til at opstå om natten under søvnen, hvor man vil vågne om morgenen med ømhed i musklerne omkring kæben, smerter i ansigtet og hovedpine.
Spændinger i kæben er hos mange kroppens naturlige reaktion i perioder med øget stress og følelser. Det skyldes, at kæben benyttes til at kontrollere vores følelser – vi bider tænderne sammen, når vi oplever sorg, er vrede, har angst eller er i konflikt. Sidder vi i løbet af dagen og fokuserer på arbejde eller en samtale, kan spændingerne opstå. Det skyldes alt i alt, at en uoverskuelig forøgning i vores følelser automatisk leder os til at bide hårdt sammen, og det overanstrenger kæbens muskler.
Mere naturlige årsager til kæbespændinger kan være gener fra et slag eller en ulykke, hvor hovedet eller overkroppen er blevet ramt. I andre tilfælde kan inflammation, såsom ledbetændelse eller caries i tænderne også være en medvirkende årsag til vi oplever spændinger i kæben.
Symptomerne på kæbespændinger
Der findes mange symptomer på kæbespændinger, og nogle af dem kan virke snævert relaterede til kæben. Grunden til disse er, at det muskulære og alle nerveforbindelser har enten direkte eller indirekte kontakt til kæbemuskler- og led.
Du kan blive meget klogere på kæbesmerter og diverse behandlingsformer hos Godthjælp her.
En række symptomer på kæbespændinger er blandt andet:
- Hovedpine
- Smerter/spændinger i nakke, hals, skuldre, ryg og hofter
- Migræne
- Svimmelhed
- Søvn- og synsforstyrrelser
- Tinnitus – ringen for ørene
- Kronisk anspændthed
- Hjertebanken
- Depression
Et mere indirekte symptom på kæbespændingerer hormonelle forstyrrelser. Dette sker fordi at kæbespændinger kan påvirke en af vores store kranienerver, hvilken har påvirknings på vores limbiske system – en klynge af kirtler der sidder midt inde i hjerne og regulere vores hormone frigivelse i kroppen.
Hormonelle ubalancer som:
- Mensturationsforstyrrelser
- Smerter i underlivet
- Overgangsalders symptomer hos mænd og kvinder
- Fertilitetsproblemer som barnløshed
- Humørsvingninger
- Stofskifteubalancer – højt og lavt
- Hjertebanken
- Stress
- Indre uro
Hvad kan jeg selv gøre?
Vi har beskrevet en række kæbe- og tungeøvelser, som du kan forsøge dig med til at afhjælpe generne. Øvelserne er effektive til at både forebygge og behandle kæbespændinger.
Formål med øvelserne:
Øvelserne vil afspænde tungemusklen, således at de symptomer, tungespændingerne forårsager, kan forsvinde eller bedres.
Tungespændingerne hænger sammen med spændinger i nakken, i kæben med hårdt sammenbid. Kæbespændinger kan forstyrre dine øjne og forårsage muskelspændinger i hele kroppen – især langs rygsøjlen.
OBS. det er vigtigt at du ligger stille og roligt ud. Det er ligesom at starte i motionscenteret, hvis du giver den fuld skrue første dag, så får du ondt og ubehag dagen efter. Så heller for lidt til en start end for meget. Sørg for at lave bevægelserne stille og roligt, det er ikke en konkurence men udstræk og optræning.
Tungestræk:
- Slip underkæben; før den afspændt fra side til side 10-20 gange.
- Åbn munden, hold underkæben i ro, stræk tungen så langt ud som muligt – du skal forsøge at berøre tænder og læber med tungen så lidt som muligt og helst slet ikke. Slap samtidig af i nakke og skuldre, så tungen gør arbejdet. Stræk tungen frem 40 gange, uden at kæben arbejder med – mærk evt. med fingrene, om den følger med – så kæbeleddet ikke overbelastes.
- Samme øvelse som nr. 2, før blot tungen op mod næsen 20 gange for at afspænde dens underside – stadig uden at berøre læberne. Slap af i nakke og skuldre og hold underkæben i ro – mærk evt. med fingrene.
- Før tungen rundt mellem læber og tænder (slik dine tænder) både i under- og overmund. Begynd f. eks. ved bageste tand i højre overkæbe; slik rundt til bageste tand i venstre overkæbe. Før tungen ned til bageste tand i venstre underkæbe og slik rund til bageste tand i højre underkæbe osv. 40 gange hver vej.
Husk at formålet er en afspændt kæbemuskulatur så giv dig god tid og jap ikke.
Hvor hyppigt skal øvelserne laves?
Alle 4 øvelser udføres optimalt 4-5 gange dagligt, til symptomerne er væk (min 2 mdr.). Jo bedre, du er til at få lavet dine øvelser, desto hurtigere vil du mærke et resultat.
Bestil en tid til behandling af smerter
Oplever du fortsat gener efter længere tid med øvelser og træning af tunge og kæben, anbefaler vi, at du får en behandling ved akupunktur i København. Book en tid allerede i dag, så du kan få en uforstyrret hverdag uden kæbesmerter.
Du kan også læse mere om vores behandling af kæbesmerter gennem akupunktur.