ÅNDEDRÆTSKURSUS MED FYSIOTERAPEUT CHRISTINA SKOV

Vulvodyni

At have ondt i skeden, er ikke noget, man sådan går og taler om. Men rent faktisk har mange kvinder fra en tidlig alder haft smerter i skeden, og det mærkes f.eks., når de skal til at bruge tamponer eller ved samleje.

Det gør det svært og involverer meget ubehag eller helt umuligt at have sex, og den mindste berøring kan give ubehag og smerte.

Godthjælp Institue

års erfaring
0 +
terapeuter
0
typer af terapi
0 +
stjerner på Google
0

Smerter i skeden - Vulvodyni

Vulvodyni kan behandles med en kombination af krops akupunktur, øreakupunktur/auriculoterapi og posturologi. Ved behandling kan kløe og svien forsvinde eller reduceres. Samleje kan kan gå fra at være ubehageligt til at blive en nydelsesfuld oplevelse igen.

Jeg har erfaring med at de, der ikke finder lindring i det offentlige system, kan behandles med akupunktur. Hos de kvinder jeg har behandlet, forsvandt deres kløen og svien. De blev generelt mindre stresset og fik et større overskud, og det blev muligt for kvinderne igen at nyde et samleje.

Vil du høre mere om, hvordan akupunktur kan afhjælpe på dine smerter i underlivet, er du mere end velkommen til at booke en tid her, eller ringe på tlf. 53 500 801.

Hvad er vulvodyni?

Kvinder beskriver ofte vulvodyni som en brændende fornemmelse i underlivet, som hertil gør ondt og svier. Hvor, hvornår og hvordan smerten opstår, kan være meget forskelligt fra kvinde til kvinde.

Størstedelen af kvinder med vulvodyni beskriver en smerte under seksuelt samleje eller i en periode efter. Nogle får smerter ved samleje i sammenhæng med at bruge tamponer, cykle eller ved ekstra berøring af underlivet i en periode op til samlejet. Andre oplever smerter uden at området bliver berørt. Smerternes hyppighed kan være hyppige eller sjældne.

Vulvodyni har et bredt symptommønster, som kan læne sig op ad andre underlivssygdomme eller lidelser. Derfor er det vigtigt at kontakte sin læge for en diagnosticering.

Vulvodyni - en svær diagnose

Smerter i skeden hører til blandt sygdomme i vulva og kaldes derfor på fagsprog for vulvodyni. Vulvodyni betyder helt præcis smerter i de ydre kønsorganer – både i de små og de store skamlæber.

Det kan være svært at få stillet diagnosen vulvodyni hos lægen, og mange kvinder oplever, at de løber panden mod en mur. Det skyldes, at der mangler forskning på området, og at lægerne ikke ved så meget om emnet. Men man mener, at lidelsen kan være genetisk og hormonelt betinget, og at nogle får vulvodyni af gentagne infektioner i skeden.

I USA diagnosticerer læger og gynækologer vulvodyni ud fra kvindens symptomer og deler dem op i 3 kategorier.


LOKATION

Her taler man om lokaliseret eller generaliseret vulvodyni.

  • Lokaliseret vulvodyni defineres ved, at smerten er gældende i et bestemt område; ofte i skedeindgangen (vestibulodyni) eller ved klitoris (klitorodyni).

  • Generaliseret vulvodyni defineres ved, at smerten er gældende i hele eller store dele af kvindens underliv. Hos nogle kvinder er både lokaliseret og generaliseret vulvodyni aktuelt.


HYPPIGHED
Når lokationen er fastsat, vil gynækologen derefter forsøge at spore sig ind på hyppigheden af smertetilfælde. Både lokaliseret og generaliseret vulvodyni inddeles efter, om den er provokeret eller uprovokeret.

  • Provokeret vulvodyni defineres ved, at smerterne kun opstår, når området berøres.
    Ofte går lokaliseret og provokeret vulvodyni hånd i hånd, hvilket betyder, at kvinden oplever smerter ved berøring. Smerten kommer altid, når området bliver provokeret, blandt andet ved penetration, gynækologisk undersøgelse eller ved indsætning af en tampon. Nogle kvinder kan have smerter ved cykling eller når de har stramme bukser eller trusser på. Smerter opleves øjeblikkeligt eller helt op til et par dage efter.

  • Uprovokeret vulvodyni defineres ved, at smerterne kan opstå, selvom området ikke berøres. Generaliseret og uprovokeret vulvodyni hører som oftest sammen, hvilket betyder at kvinden har smerter i et større udefineret område. Symptomerne er som ofte en brændende og sviende følelse med kløe og irritation. Smerten kan opstå i hele området eller specifikke steder, og kan sagtens variere fra gang til gang.

  • Ligesom de to former for vulvodyni, kan nogle kvinder opleve både provokeret og uprovokeret – det vil sige spontane – smerter. Kvinder med denne smertehyppighed vil ofte opleve, at have enten konstant smerte i nogle perioder, mens de i andre perioder på timer, dage eller uger vil være smertefrie.


VARIGHED

Den sidste kategori inddeler smerterne i primær og sekundær vulvodyni ift. samleje.

  • Primær vulvodyni betyder, at smerter vil opstå før seksuel debut.

  • Sekundær vulvodyni defineres som, at smerterne bliver gældende efter den seksuelle debut. Penetrationssex har været muligt uden smerter.

Slår man ordet vulvodyni op på internettet, finder man et utal af artikler, hvor nogle peger på, at sygdommen oftest rammer unge karrierekvinder, som stiller store krav til sig selv, og at deres symptomer forværres ved stress. Det kan føre til angst for stress, og det er en ond cirkel, det kan være svært at komme ud af.

Men der er også nogle artikler, der peger på, at dette billede af, at det især er velstillede, og ambitiøse kvinder, der rammes af vulvodyni, skyldes, at det er den gruppe, der søger behandling, fordi de ikke vil finde sig i sygdommen.

Andre teorier om vulvodyni, taler om:

  • Svamp, hvor kvinden tidligere har oplevet tilbagevendende svampeinfektioner eller er blevet behandlet mod svamp uden at have haft en svampeinfektion.

  • Hormonforandringer, i det undersøgelser viser, at der er en mulig sammenhæng mellem p-pillebrug og vulvodyni.

  • Nerver, hvor kvinder med lokaliseret vulvodyni kan ses at have et højere antal nervefibre end andre kvinder, hvor der er en kronisk inflammation tilstede.

  • Lokalbehandling af kønsvorter kan forårsage vulvodyni.

Når vi behandler for vulvodyni på Godthjælp Institute, så er det med flere tilgange til problematikken. Ved vulvodyni er der er ekstra mange følenerver omkring skedeåbningen- og indgangen og de ligger tættere på hudoverfladen end normalt, hvilket gør området hypersensitivt. Vi har derfor stor opmærksomhed på, hvordan nervesystemet reagerer i området og på den ubalance vi finder her.

Kropsholdning indgår også i det vi fokuserer på, da en spændt kropsholdning kan give unødige spændinger både lokalt, men også andre steder i kroppen der kan give smerter i underlivet og området omkring. Stress er en vigtig faktor – enten fordi det har været en medvirkende faktor for at lidelsen opstod, eller fordi det opstår som en del af smertebilledet.

Vi behandler med akupunktur rundt på kroppen, men ikke i skedeåbningen, vi giver akupunktur i ørene og kombinerer behandlingen med lys-, farve- og frekvensbehandling.

Vi kan også anbefale forskellige urter og kosttilskud.

UNDERLIVSSMERTER, MEN IKKE VULVODYNI?

Selvom symptomerne ved vulvodyni kan lyde passende til det ubehag som du oplever, er det stadig vigtigt at huske, at der findes mange andre lidelser som kan give underlivssmerter.

Har du mistanke om vulvodyni eller anden lidelse i skeden, skal du kontakte din læge snarest. Har du allerede fået stillet diagnosen, men stadig er generet af ubehag og smerter, er du velkommen til at kontakte mig til en snak om, hvordan behandling i klinikken kan hjælpe dig. Du kan enten booke din tid online eller ringe på tlf. 53 500 801.

Det siger Vores kunder

Mød vores behandlere

Oplev en tryg og professionel behandling hos Godthjælp Institute. Vores dedikerede behandlere står klar til at hjælpe dig og tilpasser hver behandling til dine behov, så du altid er i centrum.

Hold dig opdateret med vores nyhedsbrev