Fødevareallergi & -intolerance

Home/Fødevareallergi & -intolerance

Fødevareallergi & -intolerance

Hvad er det?

Flere og flere mennesker i den vestlige verden har problemer med forskellige fødevarer. I daglig tale kaldes det ofte allergi eller overfølsomhed, men i virkeligheden er det flere forskellige former for reaktioner. Overordnet er der tale om allergi og intolerance. Akupunktur og zoneterapi kan ofte afhjælpe begge dele.

Fødevareallergi:

Fødevareallergi er immunforsvarets reaktion på et protein, som organismen er overfølsom over for. Der sker altså en overreaktion i immunsystemet på grund af det allergene stof. Det forårsager, at kroppen danner antistoffer (immunoglobuliner), som udsondres i blodet, bl.a. af typen IgE, IgA og IgG, hvilket medfører den allergiske reaktion.

Når man har en allergi, kan selv meget små doser af det, man er allergisk over for, udløse store reaktioner. Allergien er altså ikke mængdebestemt – men emnebestemt.

Symptomerne kan opstå i hele kroppen, hvilket kan anskueliggøres således:

Allergi findes i Eksempler på symptomer
Kredsløbet
Huden
Luftveje
Mave-/tarmkanal
Nervesystemet
Choklignende allergi
Nældefeber, eksem
Høfeber, astma
Opkastning, diarré, smerter
Migræne

 

Der kan desuden forekomme krydsreaktioner mellem nærtstående allergifremkaldende fødevarer og krydsreaktioner med pollen.

Reaktionstid

Allergi kan inddeles i tre typer, alt efter hvor lang tid der går fra indtagelse af en fødevare til reaktion. Der er tre typer reaktioner:

Akut reaktion: 
Der går fra få minutter til nogle timer, inden reaktionen kommer. Derfor er de fleste, der lider af allergi, klar over, hvad det er, de reagerer allergisk over for. Typiske reaktioner er kløen, rødmen, nysen, løbende næse og øjne samt diarré og hævelser. Den akutte reaktion skyldes immunoglobulinet IgE. Reaktionen forsvinder inden for kort tid – 1/2 time til ca. seks timer.

Langsom reaktion:
Reaktionen kommer omkring et døgn efter, man har spist, hvilket gør det meget svært at finde ud af, hvad der udløste den. Symptomerne kan være astma, blister, soleksem og kløende knopper. Denne reaktion skyldes, at man spiser noget protein, som i tarmen forbinder sig med IgG, hvilket kan skabe de forskellige symptomer i lunger og huden.

Forsinket reaktion: 
Der kan gå fra 2-4 dage, inden man mærker rektionen. Det betyder, at det er meget svært at finde årsagen. Symptomerne kan være migræne, depression eller ledsmerter. Reaktionen skyldes immunforsvarets T-lymfocytter.

Intolerance: 

Intolerance adskiller sig fra allergi ved ikke at involvere immunforsvaret. Når man har en fødevareintolerance, kan der være flere årsager. Man kan være overfølsom på det psykiske plan eller hypersensibel over for et stof på molekyleplan. Man kan også mangle et enzym, der skal nedbryde den bestemte fødevare. Dette er tilfældet, hvis man fx har spist meget ensidigt i en periode.

Intolerance kendes over for forskellige tilsætningsstoffer som farvestoffer samt konserveringsstoffer og fødevarer som eksempelvis æg, fisk, rug, hvede, mælk, citrus og soja. Glutenintolerance er en speciel overfølsomhed over for proteinet gluten i kornprodukter, hvor der findes størst mængde i hvede. De hyppigste former for intolerance ses over for mælkeprodukter og kornsorter – især almindelig hvede.

Ved intolerance skal der en vis mængde til af den fødevare, man reagerer over for, for at fremkalde en reaktion. Derfor ses intolerance bl.a. hos mennesker, som spiser meget store mængder mad eller meget store mængder af samme fødevareemne. Da der skal bestemte enzymer til at nedbryde bestemte fødevarer, opbruger man nogle af disse ved indtagelse af megen ensartet kost. Hvis dette er tilfældet, kan intolerancen typisk dæmpes blot ved at holde sig fra de aktuelle fødevareemner i kortere eller længere tid. Som regel i et tidsperspektiv fra 2-6 måneder til undertiden 2-3 år.

Reaktionstid og symptomer ved fødevareintolerance

Problemet ved intolerance består i, at det er meget vanskeligt at finde ud af, hvad man er intolerant over for. Det skyldes, at reaktionen på den pågældende fødevare kan komme snigende langt senere – som regel en dag eller to senere, men ses i værste fald op til en hel uge efter indtagelsen.

Symptomerne ved intolerance kan være de sammen som ved fødevareallergi. Eksempelvis løbende næse og hovedpine. Intolerance kan også både give symptomer i mave-/tarmkanalen og symptomer i huden – fx mavesmerter, diarré og kløende knopper. Fødevareintolerance kan desuden give problemer med immunsystemet, menstruationsforstyrrelser, hormonelle forstyrrelser og smerter i leddene m.m. Symptomerne kan herefter vare en uges tid eller mere. Jo senere reaktionen efter indtagelsen kommer, desto længere varer symptomerne typisk også.

Hvorfor får man det?

En fødevareallergi eller en fødevareintolerance kan både være arveligt betinget eller et resultat af ens livsstil.

– Kvinder er typisk langt mere besværet af fødevareallergi end mænd. Det skyldes, at det kvindelige kønshormon østrogen øger allergiske reaktioner.

– Forældre med allergi kan være disponeret for at få børn med allergi.

– For tidligt fødte børn får hyppigere allergi, da tarmsystemet er mere umodent end ved et fuldbårent barn.

– Hvis et spædbarn ikke bliver ammet fuldt ud i mindst 6 måneder, mens immunforsvaret modnes, vil risikoen for at få allergi også øges, da der i modermælk findes nogle aktive sukkerstoffer, som beskytter mod allergi. Desuden er tarmsystemet endnu ikke fuldt modnet, og mødet med andre proteiner end proteinerne fra modermælken kan fremprovokere allergi, da proteinerne opleves som ”fremmede” for kroppen.

– Senere i livet kan fx gentagne behandlinger med antibiotika, brug af p-piller samt feber, influenza og forgiftninger øge risikoen for allergi.

– Umoden mad, der modnes, efter det er plukket, er ikke nødvendigvis årsag til allergi, men frugten mangler mange mineraler og sukkerstoffer, der kunne være med til at forhindre eller beskytte mod allergier. Derfor er umoden mad en væsentlig kilde til allergi og intolerance i dag. Moden frugt og langtidshævet brød er derfor en nødvendighed for, at det kan fordøjes i stedet for at forrådne i tarmen.

– Risikoen for intolerance øges, hvis man spiser for store mængder og ensartet mad gennem længere tid.

Tarmens tilstand er essentiel!

Tarmfloraen nedbrydes ved vedvarende indtagelse af fødevarer, man er intolerant over for, eller ved fortæring af umoden mad, fordi disse madvarer forrådner i tarmen. Det skaber luft, ildelugt, forstoppelse, diarrè, klistret afføring og nedbrydning af de sunde tarmbakterier.

Det vigtigste for enhver, der reagerer overfor fødevarer, er at holde tarmfloraen intakt ved at udelade fødeemner, man ikke tåler, samt indtage mælkesyrebakterier for at reparere og genopbygge tarmfloraen.

Tarmfloraen ødelægges bl.a. af:

  • allergi
  • antiinflammatorisk medicin
  • alkohol
  • antibiotika
  • p-piller
  • anden medicin

Hvordan diagnosticeres det?

Akut fødevareallergi er nem at diagnosticere – både ud fra de hurtige reaktioner og med en priktest. Det er langt sværere at diagnosticere de langsommere reagerende typer af fødevareallergi og -intolerance. Her kan man lave en udelukkelsesdiæt, hvor man gennem længere tid udelukker alle mistænkelige fødevarer.

Ifølge læge og akupunktør Raphaël Nogier kan man også foretage en fødevaretest ved at føre forskellige fødevarer, der ligger i et lille glas, hen mod huden. Her aflæser terapeuten patientens puls for eventuelle reaktioner på fødevaren. De fleste auriculoterapeuter/medicinere udfører denne test. Det er muligt at få udført denne test i hos Godthjælp Akupunktur og Zoneterapi.

Efter testen er der typisk 3-6 fødevarer, man skal holde sig fra i 5 uger. Derefter foretages endnu en test, hvorefter de fødevarer, man ikke kan tåle, vil vise sig tydeligt. Disse fødevarer skal så udelukkes fra kosten i længere tid – fra ½ år op til flere år.

Hvordan behandles det?

Både ved fødevareallergi og – intolerance er diagnosticeringen afgørende, da den eneste måde at løse problemet på er at fjerne de problematiske fødevarer fra kosten i kortere eller længere tid, så der igen kommer balance i kroppen.

Vil du bestille en tid, kan vi kontaktes på enten tlf.2 11 45 41, eller mail rikke@godthjaelp.dk.

 

Af Rikke Godthjælp

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Hør mere om vores behandlinger og bliv underrettet som den første, når vi får nye behandlere, indfører nye behandlingsmetoder eller der kommer gode tilbud.

Du er hermed tilmeldt!