Akupunktur & allergi

Home/Akupunktur & allergi

Akupunktur & allergi

Der er efterhånden lavet mange undersøgelser, som viser, at akupunktur har en effekt på behandlingen af allergi. Symptomerne lindres, og i de fleste tilfælde bliver man i stand til at udsætte sig for allergener uden at reagere på dem.

Behandling med akupunktur bør starte omkring 1 måned før pollensæsonens start for det mest optimale resultat. En måned før ankomst af den pollen, du reagerer over for, bør du således gå i gang med forebyggende behandlinger. Venter du, til symptomerne kommer, er det også muligt at behandle med rigtigt gode resultater, men det mest effektive og dermed det mest optimale er at forebygge.

I starten af et behandlingsforløb kommer du typisk 2 gange om ugen i 2-4 uger, hvorefter vi tager stilling til den videre behandling. Den videre behandling er afhængig af, hvordan udviklingen har været. Går det bedre, trapper vi ned til at behandle en gang om ugen, en gang hver 14. dag, en gang hver måned osv. indtil du er helt uden symptomer.

Har du spørgsmål eller vil du booke en tid, er du mere end velkommen til at give mig et kald på tlf. 25 11 45 41, eller sende en mail til rikke@godthjaelp.dk, så vender jeg tilbage så hurtigt jeg kan.

Gode grunde til at behandle høfeber:

 • En underbehandlet høfeber kan påvirke din indlærings- og arbejdsevne og give dig bihulebetændelse, mellemørebetændelse og træthed.
 • En effektiv behandling af din høfeber kan forebygge senere udvikling af astma. For 20 til 30 % af alle personer med høfeber følger astma i kølvandet.
 • Har du astma samtidig med høfeber, vil dine astmasymptomer i mange tilfælde blive færre, hvis din høfeber bliver behandlet effektivt.
 • Bevaring af livskvaliteten: Måske begrænser dine symptomer lysten til sociale og fysiske udfoldelser? Du undgår en fest, fordi du føler dig mindre attraktiv med rindende øjne og snottet næse. Det behøver du ikke med en effektiv behandling.

Hvad er pollenallergi?

Af overfølsomhedssygdomme er pollenallergi, også kaldet høfeber, den mest almindelige i Danmark. Høfeber er en sæsonbetinget, allergisk reaktion over for pollen, der generer øjne og luftveje. I starten af foråret – typisk i marts og april – er det pollen fra el og elm, og i april og maj er det ofte birkepollen, der er skyld i høfeberen. I juni og juli er det ofte pollen fra forskellige græsarter, der blomstrer, og fra august måned er det især gråbynke.

Pollen spredes over store afstande

Pollen er det samme som blomsterstøv og betyder fint støv. Pollen er små partikler, der dannes i blomstens støvdragere, allerede året før blomsten springer ud. Hvert pollenkorn er så lille, at du ikke kan se det med det blotte øje. Pollenkornene bliver spredt med vinden fra blomster, planter og træer – de letteste pollen kan bevæge sig mange kilometer med vinden – birkepollen helt op til 3000 km. Derfor kan en pollenallergiker ikke vide sig sikker, selvom der tilsyneladende ikke burde være pollen i luften i det pågældende område.

Allergiske reaktioner

Når man oplever en allergisk reaktion, skyldes det en overreaktion i kroppens immunsystem over for normalt uskadelige stoffer. Disse normalt uskadelige stoffer kaldes allergener. Immunforsvaret danner antistoffer som reaktion på allergenerne, og det udløser stoffet histamin. Det er udskillelsen af histamin, der forårsager de klassiske symptomer som kraftige nyseture, kløe i næsen samt kløende og rindende øjne. Næsen kan også være så tilstoppet, at det kan være svært at trække vejret. I nogle tilfælde kan pollenallergi give symptomer fra lungerne. Så pollenallergi kan udvikle astmaproblemer. Det er individuelt, hvor megen påvirkning der skal til, før man får allergisymptomer.

De typiske symptomer på allergi er:
– løbende næse og nysen
– rindende øjne
– kløe i næse og svælg
– hudkløe
– eksem/udslæt
– nældefeber
– træthed, uoplagthed
– manglende koncentrationsevne
– irritation
– hyppig vandladning
– maveproblemer
– kulde-/varmefornemmelser
– høfeber, astma

Hvad kan du selv gøre? 

Du kan selv være med til at minimere den mængde pollen, du udsætter kroppen for, og dermed minimere risikoen for allergiske reaktioner. I dit hjem kan du sørge for at holde pollen ude ved at holde døren lukket til de rum,, hvor du opholder dig meget.

 • Hæng vasketøjet til tørre indendørs.
 • Skyl eller vask håret inden sengetid.
 • Brug solbriller for ikke at få pollen i øjnene.
 • Køb et pollenfilter til bilen. Kør med vinduerne lukket.
 • Er du allergisk for birk? Så fjern eventuelle birketræer i haven.
 • Gør rent i hjemmet min. 1 gang om ugen.
 • Lad andre slå græs, hvis du lider af græspollenallergi.
 • Luft ud, men IKKE midt på dagen, hvor der oftest er flest pollen i luften.

Traditionel behandling af allergi 

Medicinsk behandling af høfeber omfatter antihistaminer, hormonbehandling og vaccinationer. Høfeber bliver ofte behandlet med medicin, der indeholder antihistaminer. Antihistaminer findes både i øjendråber, næsespray og tabletter. Histamin er et af de første stoffer, kroppen frigiver ved en allergireaktion. Det er histaminet, der giver dig kløe, løbende næse og rindende øjne, og som får dig til at nyse. Medicin med antihistaminer forhindrer histaminet i at give de allergiske reaktioner.

Binyrebarkhormonbehandling (behandling med steroider) kan fås både i tabletform, dråber, pulver og indsprøjtning. Ved problemer med tilstoppet næse gives der f.eks. ofte næsespray indeholdende steroid. Effekten af steroider skyldes blandt andet, at steroid nedsætter graden af inflammation i slimhinden. Dermed falder hævelsen, og luften kan igen passere. Min erfaring er, at behandling med steroider som f.eks. lang tids behandling med næsespray kan give flere gener, end de afhjælper.

Vaccinationsbehandling foregår ved, at kroppen langsomt bliver udsat for større og større mængder af det stof, som giver en allergisk reaktion. Det foregår ved, at du får indsprøjtninger lige under huden en eller to gange om ugen gennem de første par måneder. Derefter skal du til behandling med seks til otte ugers mellemrum. På den måde forsøger man i behandlingen stille og roligt at vænne kroppen til det, du er allergisk over for.

Vaccinationer er en langvarig proces på 3-5 år, og de giver ingen garantier for, at man er fri for allergi for altid. Næsten alle får en forbigående hævelse der, hvor indsprøjtningen er givet, men der er også nogle, der oplever en vedvarende kløe. Desuden løser vaccinationer ikke problemet, hvis du er allergisk over for fødevarer, der krydsreagerer med pollen.

Læs også om øreakupunktur og hvad detkan hjælpe dig med.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

Hør mere om vores behandlinger og bliv underrettet som den første, når vi får nye behandlere, indfører nye behandlingsmetoder eller der kommer gode tilbud.

Du er hermed tilmeldt!