Krydsreaktioner mellem pollen og fødevarer

Har du pollenallergi, kan du opleve at få allergiske symptomer, når du spiser visse frugter, grøntsager, nødder eller krydderier.
Kroppen reagerer, fordi den ikke kan skelne mellem de allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Det kaldes krydsreaktioner.

Når man reagerer på fødevarer, som krydsreagerer med pollen, er de almindeligste symptomer kløe og lettere hævelse på læberne samt i munden og svælget. Nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne. Mere sjældne er symptomer som nældefeber (udslæt og kløe), astma og mave-/tarmbesvær. Ganske få mennesker får eksem på hænderne, når de rører ved nogle af de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.

Nogle mennesker med pollenallergi får symptomer året rundt, hvis de spiser fødevarer, som krydsreagerer med pollen. Andre har kun symptomer i pollensæsonen. Det hjælper ikke på symptomerne fra selve pollenallergien, at du undgår de fødevarer, som krydsreagerer med pollen.

Har du birkepollenallergi, kan du også få symptomer fra krydsreagerende fødevarer, når det er sæson for pollen fra el, elm eller hassel. Tilsvarende kan mennesker med allergi over for el, elm og hassel reagere på de samme fødevarer som ved birkepollenallergi.

Gode grunde til at behandle høfeber:

Birk Græs Bynke
Frugter:
Æble (især grønt), pære, blomme, kirsebær, kiwi, fersken, nektarin

Nødder:
Hasselnød, mandel, valnød, cashewnød, kokosnød, paranød, jordnød

Grøntsager & krydderier:
Gulerod, kartoffel, tomat, selleri, dild, fennikel, estragon, løvstikke

Frugter:
Appelsin, melon, abrikos og kiwi

Nødder:
Jordnød

Grøntsager:
Bønne, kikært, ært, linse, tomat, soja, kartoffel

Frugter:
Melon og banan

Grøntsager & krydderier:
Knoldselleri, bladselleri, gulerod, grøn peber, solsikkefrø, persille, pastinak, purløg, dild, fennikel, estragon, løvstikke, sennep og salat


Kan reaktionerne være farlige?

I mange tilfælde er reaktionerne på fødevarer, som krydsreagerer med pollen, lette og harmløse. I sjældne tilfælde kan der opstå hævelser i svælget og halsen, så vejrtrækningen bliver besværet.

Hvis du før har oplevet at få kraftige reaktioner på grund af fødevarer, som krydsreagerer med pollen, er det vigtigt at finde ud af, hvilke forholdsregler du skal tage, hvis du ved et uheld kommer til at spise noget, du ikke kan tåle.

Pollen spredes over store afstande

Pollen er det samme som blomsterstøv og betyder fint støv. Pollen er små partikler, der dannes i blomstens støvdragere, allerede året før blomsten springer ud. Hvert pollenkorn er så lille, at du ikke kan se det med det blotte øje. Pollenkornene bliver spredt med vinden fra blomster, planter og træer – de letteste pollen kan bevæge sig mange kilometer med vinden – birkepollen helt op til 3000 km. Derfor kan en pollenallergiker ikke vide sig sikker, selvom der tilsyneladende ikke burde være pollen i luften i det pågældende område.

Ved pludselig, kraftig hævelse af svælget og halsen skal du omgående søge læge eller skadestue.

Allergitest ved krydsreagerende fødevarer

I de tilfælde, hvor der opstår svære reaktioner som f.eks. hævelse i svælget og halsen, og årsagen ikke kendes, vil lægen i nogle tilfælde udføre allergitest og provokationsforsøg med de mistænkte madvarer.

Hvis du har en fødevareintolerance og stopper med at spise den/de fødevarer, du har en intolerance over for, har jeg erfaring med, at det kan dæmpe krydsreagerende allergiske symptomer. Læs mere om fødevareintolerance og fødevareallergi.

Ring og bestil tid på 25 11 45 41